Blog, Retele Wifi, Securitate Cibernetica

Protejează-ți confidențialitatea datelor de asistenții vocali!

Multe dintre dispozitivele noastre de acasă au asistent vocal: televizoarele inteligente, Alexa, Siri, Google Home și multe altele. Majoritatea acestor dispozitive ascultă activ o frază declanșatoare: „Alexa”, „Computer”, „Siri”, „TV”, orice e configurat de producător sau utilizator. Odată ce fraza declanșată este „auzită‟de dispozitiv, începe să înregistreze ceea ce se spune și să trimită clipul vocal în cloud-ul furnizorului.

De câte ori dispozitivul ți-a răspuns la o întrebare sau la o comandă, dar nu menționasei expresia declanșatoare? Probabil că dispozitivul a auzit ceva care suna ca o frază declanșatoare și a început să înregistreze.

Știai că toate conversațiile dintre utilizatori și asistenții vocali sunt înregistrate și analizate de angajații furnizorului asistentului vocal. Cel puțin asta susține un articol din 2019, realizat de CNN: Amazon (AMZN) are o echipă globală care transcrie comenzile vocale capturate după detectarea cuvântului declanșator și le introduce în software pentru a îmbunătăți algoritmii de înțelegere a vorbirii umane de către Alexa, astfel încât să poată răspunde mai eficient în viitor. Amazon a angajat mii de persoane cu normă întreagă și contractori din mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Costa Rica și România, care ascultă până la 1.000 de clipuri audio pe schimb, clipuri audio pe care ulterior le transcriu și trimit înapoi programatorilor Amazon. Clipurile audio pe care le-au ascultat au fost alocate aleatoriu, în teorie fără un algoritm clar de alocare, și au fost descrise ca „banale”, uneori chiar „posibil activități criminale”, inclusiv ascultarea unui potențial atac sexual.

Amazon a mai fost implicat în controverse privind problemele de confidențialitate în raport cu asistentul vocal Alexa. Anul trecut, un utilizator Echo a declarat că difuzorul inteligent a înregistrat o conversație fără știrea acestuia și a trimis fișierul audio unui angajat Amazon din Seattle. Amazon a confirmat eroarea și a spus că microfoanele care ascultă întotdeauna au auzit o serie de cuvinte pe care le-au interpretat ca fiind cele declanșatoare și au trimis în mod eronat un mesaj vocal.

Află mai multe detalii din articolul original: CNN

Deși se susține că auditorii Alexa nu au acces la numele sau adresa completă a clienților, au numărul de serie al dispozitivului și numărul de cont Amazon asociat dispozitivului. De aceea, recomandăm plasarea acestor dispozitive cât mai departe posibil de biroul de acasă, când ești în homeoffice / telemuncă sau când porți discuții ce conțin date confidențiale (date bancare, de exemplu), să le deconectezi sau să dezactivezi funcția de înregistrare.

Majoritatea dispozitivelor au setări în secțiunea de confidențialitate, unde este scris că înregistrările sunt utilizate pentru îmbunătățirea serviciilor. Recomandăm dezactivarea aceastei opțiuni. De asemenea, în unele cazuri, este posibilă ștergerea înregistrărilor în mod regulat.

Și nu uita, nu doar boxele Alexa sau Google Assistant îți pot pune în pericol confidențialitatea datelor și informațiilor! Chiar și telefonul tău mobil are integrat un asistent vocal. Poate că tu nu îl utilizezi, dar el e acolo și te… ascultă!

Nu uita că prin contractual tău de muncă ai semnat și clauze de confidențialitate!

Related Posts

Lasă un răspuns