Blog, Fritz! by AVM, Retele Wifi

Tipuri de conexiuni explicate: Fibra optică

DSL, 3G / 4G, cablu și fibră optică: FRITZ!Box are opțiuni ideale pentru fiecare tip de conexiune. Dar care sunt diferențele dintre tipurile individuale de conexiune? Astăzi propunem o prezentare generală despre conexiunile prin fibră optică.

Fibra optică: ce este și cum funcționează?

Cablurile prin fibră optică transmit date folosind impulsuri scurte de lumină în infraroșu. Transmisia optică de date este robustă împotriva interferențelor electrice și magnetice. Acest lucru asigură viteze mari în domeniul gigabit.

Viteze de gigabit? DOCSIS 3.1 (Data Over Cable Service Interface Specification) realizează acest lucru folosind sisteme de televiziune prin cablu! Da, da, fix așa. Ceva la care să ne gândim: următoarea generație de niveluri de viteză va fi mai ușor de realizat prin fibra optică – chiar și fără modificări ample la infrastructură sau la priza de fibră optică a utilizatorului rezidențial.

O conexiune DSL, pe de altă parte, folosește cabluri telefonice convenționale, iar transmisia are loc electronic. În zilele noastre, cablul telefonic este utilizat în cea mai mare parte doar în ultimii câțiva metri între rețeaua furnizorului și client. Cu toate acestea, merită reținut faptul că viteza maximă realizabilă scade cu fiecare metru de cablu de cupru.

Viteza prin fibră optică: gigabit și mai mult

Ce viteze de fibră optică pot fi atinse? O conexiune tipică prin fibră optică pentru clienții privați ajunge până chiar până la 10 Gbit/ – opțional simetric în ambele direcții.

Prin urmare, viitorul liniei fixe pentru internetul de mare viteză aparține fibrei optice.

FTT ce? Etapa finală

Știai că pentru conexiunile DSL sunt utilizate și cablurile de fibră optică? Datele ajung în dulapurile gri de pe marginea drumului prin fibră optică. Există trei termeni folosiți pentru a descrie cum ajung de acolo datele la conexiunile individuale.

FTTC

Fiber to the Curb – Fibră până la bordură

Cablul de fibră optică de la centrul de date al furnizorului de internet nu se termină la centrala telefonică, ci continuă până la dulapul de pe marginea drumului. De aici se folosește o linie telefonică standard pentru a furniza conectivitatea.

FTTB

Fiber to the Building – Fibră până la clădire

Cablul de fibră optică ajunge la limita clădirii, cum ar fi subsolul într-o clădire cu mai multe locuințe. Conexiunea finală la spațiul individual de locuit se face prin cabluri existente, cum ar fi telefonul sau rețeaua.

FTTH

Fiber to the Home – Fibră până acasă

Cablul de fibră optică se mișcă între caseta de comutare a liniei de proprietate și cutiile de joncțiune ale rezidenților.

Este considerată o conexiune completă cu fibră optică numai dacă cablul cu fibră optică se extinde direct până în casă. Etapa de expansiune FTTH este, prin urmare, obiectivul.

Extinderea fibrei optice: rentabil împreună

Extinderea fibrei optice are loc pas cu pas și, în multe cazuri, lucrările de reconstrucție sunt necesare, deoarece cablurile de fibră optică trebuie direcționate în casă. Acest lucru poate duce la costuri ridicate. Prin urmare, operatorii de rețea conectează de obicei mai multe case sau străzi la rețeaua de fibră optică simultan pentru a menține costurile cât mai mici posibil.

Nu toate tipurile de fibră optice sunt la fel

Cum arată conexiunea cu fibră optică în casă? Răspunsul scurt: Pe un perete din apartament sau la subsol există o mică mufă telefonică unde ajunge internetul cu fibră optică. Aici se poate conecta FRITZ!Box cu fibră optică și se poate configura internetul.

În practică, totuși, răspunsul este ceva mai extins, deoarece în spatele soclului există diferite standarde pentru conexiunile cu fibră optică; de exemplu activ și pasiv. Există, de asemenea, o gamă de unități terminale a fibrelor și prize pentru cabluri de fibră optică. Unele accesuri la fibră optică utilizează rețeaua rezidențială sau cablarea telefonului fără acces direct la fibră. În practică, nu este întotdeauna clar ce tip de conexiune este ascunsă în spatele soclului. În aceste cazuri, ajută să soliciți furnizorului informații exacte.

Standarde importante pentru conexiunile din fibră optică

Standard

Explicaţie

AON

O rețea optică activă structurată pe principiul sistemului „punct-la-punct”, unde fiecare utilizator are „propria linie” către operatorul de rețea.

GPON

Într-o rețea optică pasivă capabilă de Gigabit, mai multe conexiuni împart o singură fibră optică – datorită vitezei crescute a fibrei optice, lățimile de bandă multi-gigabit sunt încă disponibile pentru fiecare conexiune individual.

XGS-PON

Standardul rețelei optice pasive simetrice (XGS) cu 10 Gigabit accelerează transferul de date în infrastructura GPON la viteze de până la 10 Gbit/s – atât în transmisie în amonte, cât și în aval.

FRITZ!Box: alegerea potrivită pentru conexiunile cu fibră optică

FRITZ!Box gama 4000 combină viteza wireless AC și wireless N, astfel încât filmele, muzica și datele să fie distribuite la toate dispozitivele mobile din rețeaua de domiciliu la rate optime. Consolele de jocuri și dispozitive compatibile cu rețeaua, cum ar fi televizoarele sau imprimantele, pot fi conectate în cel mai scurt timp prin cablu LAN gigabit. În plus, routerul este completat de un port USB.

FRITZ!Box 4040 (versiune internațională)

Port WAN pentru conectarea la un modem prin cablu / DSL / fibră optică sau la o rețea existentă
4 x gigabit Ethernet
1 x gigabit WAN
Conectivitate wireless cu până la 866 Mbit / s
Wireless N cu o viteză de până la 400 Mbit / s
1 x USB 3.0 pentru imprimante și medii de stocare
1 x USB 2.0 pentru imprimante și medii de stocare

FRITZ!Box 4020 (versiune internațională)

Port WAN pentru conectarea la un modem prin cablu / DSL / fibra optica sau la o retea existenta
4 x Fast Ethernet
1 x Port WAN
Wireless N cu o viteză de până la 450 Mbit/s
1 port USB 2.0 pentru imprimante și medii de stocare

Related Posts

Lasă un răspuns