Blog, Retele Wifi, Securitate Cibernetica

WPA3: Următoarea generație de securitate Wi-Fi

WPA3 este numele celui mai recent standard dezvoltat de Wi-Fi Alliance pentru securizarea rețelelor Wi-Fi. Ce include noul standard pentru criptarea rețelei Wi-Fi? De ce trebuie să ții cont? Citește în articolul de mai jos cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont.

WPA înseamnă Wi-Fi Protected Access și definește procesul de înregistrare a unui dispozitiv compatibil fără fir cu un punct de acces wireless, cum ar fi FRITZ!Box. Ambele părți stabilesc o cheie comună care asigură datele transmise. Standardul WPA original datează din 2003, în timp ce succesorul său WPA2 a devenit disponibil în 2004. WPA3 a fost anunțat pentru prima dată în 2018.

Care sunt noile caracteristici incluse în WPA3?

WPA2 este standardul dovedit pentru criptarea Wi-Fi și va continua să ofere un nivel ridicat de securitate în viitor. WPA3 folosește metode moderne de autentificare și criptare (SAE), ducând, printre altele, la o securitate sporită împotriva „atacurilor de dicționar”. Acest lucru previne în mod eficient ghicirea sistematică a parolelor încercând multe cuvinte obișnuite și variații ale acestora. În plus, alte caracteristici de securitate vor deveni obligatorii, inclusiv cadre de gestionare protejate. Acestea asigură confidențialitatea datelor atunci când se stabilește o conexiune între dispozitivele compatibile fără fir și punctul de acces fără fir.

Cum activez WPA3?

Dacă vrei să utilizezi WPA3 în rețeaua Wi-Fi rezidențială, este o idee bună să afli care sunt cerințele de compatibilitate. Când vine vorba de dispozitivul wireless, de ex. smartphone-ul sau notebook-ul, sistemul de operare și driverul dispozitivului Wi-Fi trebuie să accepte WPA3.

Windows 10: versiunea 1903 sau o versiune ulterioară care acceptă WPA3.

macOS acceptă WPA3 începând cu versiunea 10.15 (Catalina).

iOS și iPadOS: suport WPA3 cu versiunea 13 sau o versiune ulterioară.

Android: WPA3 a fost introdus cu Android 10. Suportul real poate diferi în funcție de smartphone sau tabletă.

Cu FRITZ!OS 7.20 și versiuni ulterioare, WPA3 este disponibil pe modelele FRITZ!Box și FRITZ!Repeater. Activează WPA3 pe router-ul FRITZ!Box din Wi-Fi> Security și apoi setează modul Wi-Fi pe WPA2 + WPA3. În viitor, dispozitivele wireless se vor putea înregistra cu WPA2 sau WPA3 – cu acest mod de tranziție asigurând compatibilitatea și permițând o migrare treptată către o rețea WPA.

Sfaturi și trucuri pentru WPA3

Dacă ai activat modul „WPA2 + WPA3”, totul ar trebui să funcționeze fără probleme. Pentru unele dispozitive fără fir, va trebui să reconfigurezi conexiunea Wi-Fi pentru a utiliza WPA3. Dispozitivele wireless mai vechi sau unele imprimante fără fir, de exemplu, nu acceptă Protected Management Frames, ceea ce înseamnă că nu se mai pot conecta la Wi-Fi. Cu toate acestea, uneori o actualizare de firmware poate ajuta.

Related Posts

Lasă un răspuns